31.1.12

Mail to IKEA

Van: Doris D [dorisdenekamp@googlemail.com]
Verzonden: woensdag 11 januari 2012 15:04
Aan: PUBLIC RELATIONS NL
Onderwerp: [SPAM] Pop-up kunstwerk rond IKEA Utrecht
Beste Meneer, Mevrouw,

Wij willen namens informal strategies, een jong kunstenaarscollectief, u graag een voorstel doen voor een pop-up kunstproject in de buitenruimte rond IKEA Utrecht. Op uitnodiging van Expodium, een cultureel platform uit Utrecht, benaderen we de IKEA als buurtbewoner in Kanaleneiland. Als eerste stap hebben we in het najaar van 2011 een week lang ontbeten in het IKEA restaurant. Al snel zagen we dat een grote groep mensen heel regelmatig van deze service gebruik maakt. IKEA fungeert als een sociale ontmoetingsplek in de wijk.

Als tweede stap van ons project willen we deze relatie tussen de IKEA en haar directe omgeving tastbaar maken. Door buurtbewoners te vragen het IKEA uniform aan hun waslijn te hangen, willen we hedendaagse maatschappelijke en economische situatie spiegelen aan de situatie in het begin van de 20e eeuw. In die tijd ontstonden hele arbeidersdorpen rondom fabrieken - de werkgever zorgde niet alleen voor banen, maar ook voor huisvesting, educatie en gezondheidszorg. Hiermee namen bedrijven een belangrijke maatschappelijke functie in. Dit historische rollenpatroon, kenmerkend voor het begin van de industrialisatie, is in deze tijd weer interessant nu de regering steeds meer verantwoordelijkheden overlaat aan het bedrijfsleven.

Omdat de filosofie van IKEA een sterk sociaal karakter heeft, lijkt het ons mooi om juist in samenwerking met IKEA dit historische beeld opnieuw te ensceneren in de hedendaagse context. Door buurtbewoners te vragen het IKEA uniform op te hangen aan hun waslijnen ontstaat een prikkelend beeld van de veranderende sociale en economische omstandigheden sinds het begin van de 20e eeuw. Deze tijdelijke manifestatie bezorgt IKEA exposure op een verrassende manier - we zullen namens informal strategies pers aandacht genereren zowel in Utrecht als daar buiten.

IKEA kan ons helpen dit project te realiseren door de IKEA werkkleding te sponsoren. Het gaat om 50 gele T-shirts met logo en 20 blauwe werkbroeken. We willen het project graag begin februari 2012 realiseren. We willen graag een afspraak maken om verder over dit project te vertellen. Daarnaast staan we ook open voor vragen via de mail of telefoon.Hartelijke groeten,


informal strategies

 Nanda de Bruin nanda.de.bruin@ikea.com


to me

Beste Doris en Geert,
We hebben jullie voorstel m.b.t. een pop-up kunstwerk rond IKEA Utrecht met veel belangstelling gelezen.
Het is een origineel idee en begrijpen jullie enthousiasme.

Hoewel we het idee zeer sympathiek vinden, past het op dit moment niet bij de manier zoals wij als IKEA naar buiten willen treden.
Daarnaast sluit het ook niet aan bij de doelstellingen die wij hanteren met betrekking tot sponsoring.
Wekelijks ontvangen wij diverse sponsorverzoeken. Zoals jullie zullen begrijpen kunnen wij niet alle verzoeken honoreren. Op frequente basis werkt IKEA Nederland alleen samen met Unicef, Safe the children en het WNF. Daarnaast heeft IKEA Utrecht een vaste sponsorafspraak met het Ronald MC Donald Huis te Utrecht. Op deze manier kunnen wij optimale steun verlenen. Dit betekent wel dat wij op bijna alle andere verzoeken afwijzend reageren. Zo ook op jullie verzoek.

Wij wensen jullie echter veel succes met jullie projecten.

Met vriendelijke groet,

Nanda de Bruin
Storemanager
IKEA B.V. vestiging Utrecht

van Rensselaerlaan 7
3526 AP Utrecht
Postbus 3241
3502 GE Utrecht
tel.: 0031 (0)30-2876285
fax:  0031 (0)30-2892450